Prva TICA izložba mačaka na kojom učestvujem: ništa ne razumem. Kad mi kažu “ponesi mačku, ti si na redu”, jurim do odgovarajućeg sudijskog stola, ako uopšte pogodim kod kog sam sudije, ne pokazujem mačku, nego sam među posetiocima dok je ona u kavezu, mačka dobije neke trakice, i onda ponovo trčim gde me zovu, samo nekad ne dobijem trakice, nego papirić sa nekim brojem… Završi se izložba, svi mi čestitaju, a ja ne znam na čemu, ni pehara, ni konačnog plasmana, ni trakice, ničega. Samo neke nalepničice koje je kao trebalo da stavim na rozetu koju, inače, imaju svi takmičari. A mislila sam da poznajem izložbe mačaka. Otud je potekla ideja za ovaj tekst koji je namenjen kako ljudima koji nikad nisu izlagali, tako i onima koji su izlagali u drugim asocijacijama. Počnimo.

Na TICA izložbi, mačići (kittens) su definisani uzrastom 4-8 meseci starosti, a odrasle mačke (adults) od 8 meseci pa naviše. U tom smislu razlike u odnosu na neke druge asocijacije su sledeće: ne sme se izlagati mače 3-4 meseca starosti, odraslim se smatraju mačke na ranijem uzrastu (od 8+, a ne od 10+ meseci), ne postoje seniori, sve mačke starije od 8 meseci se takmiče zajedno bez obzira na godine. Postoje 5 grupa mačaka koje se takmiče:

  • Razred mačića (Kittens) mačići starosti od 4 do 8 meseci,
  • Razred šampiona (Cats) odnosi se na odrasle rasne mačke,
  • Razred sterilisanih/kastriranih rasnih mačaka (Alters),
  • Razred domaćih mačića (HHK) i
  • Razred domaćih mačaka (HHP) sterilisane/kastrirane odrasle domaće mačke.

Postoje i rase i karakteristike koje su u procesu priznavanja, ali one nemaju takmičarski status i za početak  se njima ne opterećujte.  Što se rasnih mačaka tiče, ne postoje “kategorije” kao u nekim drugim asocijacijama, mačke se dele na dugodlake (LH) i kratkodlake (SH) i prema ovoj karakteristici se organizuju i specifična finala, tj. posebno finale za kratkodlake i posebno za dugodlake mačke (finals in a specialty ring – SP), za razliku od opštih finala u kojima se biraju najbolje od svih mačaka (all breed finals – AB). Finala su praktično isto što i tzv. Best in Show.

Ovo su osnovni podaci koji su Vam potrebni da biste umeli da pročitate tabelu datu na kraju kataloga o rasporedu suđenja. U njemu se nalaze sledeće grupe mačaka raspoređene po sudijama koji ih tog dana ocenjuju: LH Kittens, SH Kittens, LH Cats, SH Cats, LH Alters, SH Alters, LH HHK, SH HHK, LH HHP, SH HHP i sve one se ocenjuju u zavisnosti od ringa u SP (Specialty) ili AB (Allbreed) ringu.  Tabela  Vam pruža neku predstavu o tome kojim redosledom ćete nositi mačku u koji ring (ring je prostor sa kavezima i sudijskim stolom gde se uglavnom sve dešava). Bitan trik koji će Vam puno pomoći u snalaženju: nađite izlagača koji ima mačku sličnog broja kao Vaša mačka i partite ga. Još ako su vam mačke sličnog kvaliteta, pa vas zovu u ista finala, milina.

Kao što je gore pomenuto, sudija može da sudi samo kratkodlake, samo dugodlake ili sve mačke zajedno, te finale koje će biti organizovano u tom ringu posle suđenja će biti specifično finale (SP) ili opšte finale (AB). Neophodno je slušati pozive brojeva mačaka preko razglasa ili još bolje pratiti kada se broj Vaše mačke postavi na kavez (plavi brojevi su za mužjake, a roze za ženke) ili pojavi na ekranu. Mačku treba što pre dovesti u ring i staviti je u kavez. Za razliku od nekih drugih asocijacija, mačku ne prikazuje, niti drži izlagač, osim ako to sudija od njega ne zatraži. Ako se desi da se broj Vaše mačke istovremeno poziva u više ringova, prednost ima sudija koji je broj prvi pozvao, ako se drugačije između sebe ne dogovore, a izlagač tada odlazi kod klerka (osoba koja pomaže sudiji u ringu u administrativnim stvarima), da mu kaže da se mačka trenutno nalazi u drugom ringu. Pravilo je da klerk najviše 3 puta poziva mačku u ring, ali kako su organizatori i izlagači vrlo predusretljivi, potrudiće se da Vas nađu i skrenu Vam pažnju da ste pozvani. Postoji i specifično pravilo za finala: mačke se ne pozivaju, već se samo njihovi brojevi okače na kaveze. Međutim, u praksi je isto kao i za suđenje, budite sigurni da će se svi jako potruditi da Vas nađu kako biste odneli mačku u finale.

Kada se mačke ocenjuju u ringu u okviru jedne rase se prave manje podgrupe na osnovu boje i šare. To su tzv. divizije. Npr. pozivaju se mejnkun mačke. Svi jednobojni crni mejkunovi će se ocenjivati zajedno i najbolji crni mejnkun dobija plavu traku, a zatim sudija redom dodeljuje trake različitih boja crnim mejkunovima (tzv. BOC – Best of Color). Zatim prelazi na drugu boju. Kada završi ocenjivanje svake boje, sudija ponovo razmatra mačke i dodeljuje crnu, ljubičastu i narandžastu traku za najbolje mejnkunove u diviziji jednobojnih ili solid mačaka (BOD – best of division). Zatim se isti postupak ponavlja za ostale divizije, kao što su tabi, kornjačevina i silver/smoke. Svaka dobijena traka nosi određeni broj bodova i izlagač treba da zapiše koje je trake dobio i izračuna koliko je to osvojenih bodova. Ocenjivanje mejnkunova se završava time što sudija proglašava prvo, drugo i treće mesto u rasi, za šta se ne dobijaju posebne trake, niti bodovi. Nakon što je ocenio sve rase, ili sve kratkodlake (dugodlake) mačke u zavisnosti od toga da li će voditi specifično ili opšte finale, sudija poziva 10 najboljih mačaka po svom izboru od svih  ili od kratkodlakih/dugodlakih mačaka posebno. Broj pozvanih mačaka u finale može biti i manji, ako je broj mačaka učesnica manji. Plasman među 10 najboljih mačaka je veliki uspeh i nosi veliki broj poena. Ukupno će toga dana biti održano finala koliko ima ringova, te ako mačka nije izabrana kod jednog sudije, može se desiti da bude izabrana kod drugog. Tako se pravi balans individualnih preferencija sudija i obezbeđuje da na kraju izložbe zaista najbolje mačke imaju najveći broj bodova. Finala se organizuju za odrasle mačke, mačiće, sterilisane/kastrirane mačke, kućne ljubimce – mačiće i kućne ljubimce – odrasle mačke. Na nekim izložbama se ukupan broj osvojenih bodova odmah izračunava u Sekreterijatu i proglašavaju se najbolje mačke izložbe, a nekad ovo izostane (BoB). Umesto pehara (koji nekad i ne izostane) TICA uzgajivači sa ponosom pokazuju rozete na koje se lepe nalepnice sa osvojenim mestima u finalima. Praksa je da bodove izračunava sam izlagač na osnovu osvojenih traka (BOC i BOD) i mesta u finalima. Nemojte se opterećivati ovom matematikom, ni iskusni izlagači često ne saberu dobro bodove. Potrebno je da približno znate koliko je bodova Vaša mačka osvojila da biste videli koju je titulu dobila.

Titule su određene odgovarajućim brojem osvojenih bodova, ulaska u finale i osvojenih prvih mesta u finalu. Ukoliko imate kvalitetnu mačku, na jednoj izložbi možete osvojiti vrlo visoke, pa i najvišu titulu. Razlog je taj što ćete imati mnogo više suđenja i finala – Best in show-a organizovanih za ta dva dana (postoje izložbe i od jednog i od tri dana). Kotizacije za TICA izložbe su zato i veće.

Šta posle izložbe? Ako sami na osnovu uputstva ne umete da izračunate broj bodova i koju je titulu Vaša mačka osvojila, slobodno se obratite organizatorima. Kalkulator za izračunavanje bodova možete pronaći i na sajtu www.felisserbica.rs, kao i tabelu sa potrebnim bodovima za osvajanje titula. Titula se potvrđuje (claim) tako što mačku registrujete u TICA asocijaciji ako već nije izlagana. Registracija se vrši na osnovu pedigree-a mačke i košta 20 dolara. Ne morate biti uzgajivač, niti preregistrovati odgajivačnicu u TICA, da biste registrovali svoju mačku. Takođe, registracijom mačke, nemate nikakvih dodatnih obaveza kod TICA – ne morate prijavljivati legla, uzimati pedigree, niti bilo šta slično. Ne morate plaćati ni godišnji članarinu. Registracija Vam služi da bi ste kasnije mogli da ozvaničite titulu koju ste osvojili, jer ako sa istom mačkom izađete na još neku TICA izložbu, ako je niste registrovali, izgubićete osvojene poene. Takođe, ako Vam ikad zatreba bilo šta od TICA vezano za tu mačku, parenje, njene potomke, možete to iskoristiti, takođe bez ikakve obaveze – sasvim je dopustivo da jedno leglo imate prijavljeno u TICA, a sva ostala uključujući i to jedno u drugoj asocijaciji.

Napomena: Nakon izložbe biće objavljena lista osvojenih poena mačaka koje su učestvovale u finalima. Ovi poeni NISU oni koji su vam potrebni za sticanje titula, tj. koje ste sabirali na izložbi kako bi ste videli koju titulu ste stekli, već su to poeni koji se skupljaju u okviru jedne TICA sezone, za sticanje Internacionalnih i Regionalnih nagrada, Duna Awards nagrada i Nacionalnih nagrada. Ove poene TICA automatski sabira i oni važe samo i toku jedne takmičarske sezone. Na osnovu ovih poena rangiraju se mačke iz celog sveta, po regionima, klubovima i državama, takođe po rasama, boji i diviziji. TICA takmičarska sezona traje od 01. maja tekuće godine do 30 aprila sledeće godine.

Sećam se prve FIFe izložbe. Imala sam osećaj da mi je sudija toliko nagrdio mačku da sam, kad sam dobila EX1, javila kući da smo ispali (excluded). Trebalo mi je vremena da naučim da to što mi sudija navodi je zapravo šta bi trebalo da ispravim u uzgoju, i da to ne znači da mi mačka nije kvalitetna ili čak izabrana u Best in Show. Sećam se i prve TICA izložbe: posle suđenja sam bila razočarana jer nisam dobila nikakvu povratnu informaciju o svojoj mački, a bila sam svedok tome kako je sudija hvalio mačke koje su očigledno mnogo odudarale od standarda. Tu je reč samo o pristupu: FIFe sudija je orijentisan na to da Vam da smernice na čemu bi dalje trebalo da radite u svom uzgoju, te zato navodi “mane” mačke. TICA sudija nikad neće navesti „mane“, već isključivo ono dobro što ste postigli u uzgoju. Zato Vam se može učiniti da “mora da ništa ne zna, kad hvali tako loše mačke”. Naprotiv, jako dobro zna svoj posao, ali informaciju o daljem pravcu uzgoja će dati samo privatno ako mu se obratite u nekoj pauzi. Ako Vam je povratna informacija potrebna, obavezno se obratite sudiji u pauzi, jer posle izložbe nećete dobiti sudijske listiće sa ocenama svoje mačke.

Još neke bitne razlike su da su TICA izložbe vrlo dinamične, pripremite se za trčanje između ringova, a ako imate kvalitetnu mačku i trčanje po finalima. Imaćete malo praznog hoda za međusobna druženja i jednu pauzu za ručak u toku dana. Ako niste do sada izlagali u TICA, savet je da ne prijavljujete više od jedne mačke ukoliko nemate nekog ko će drugu mačku nositi, ili će Vam u protivnom biti izuzetno i psihički i fizilki naporno. Na TICA izložbama je uvek pozitivna atmosfera jer svaka mačka nešto osvoji.

Za početak, mislim da je ovo dovoljno. O titulama, kongresima, regionalnim i internacionalnim nagradama, biranju najboljih mačaka na svetu, rasama u nastajanju i sl, neki drugi put.

 

Katarina Ginić

Russicatblue cattery

 

Pin It on Pinterest

Share This