...

Šta ćete uraditi kada Vaša mačka odbija da jede novu vrstu hrane ili je naglo prestala da jede hranu u kojoj je nekada uživala?

Iako su mačke veoma izbirljive kada je u pitanju hrana, to Vas može dovesti do zbuljenosti, zabrinutosti i može Vas činiti frustriranim. Mnoga pitanja tada postavljate sebi! Da li je bolesna? Da li je gladna? Ili je on/a samo mačka?

Evo 7 saveta o ishrani za izbirljive mačke.

 

  1. Prvo zakažite pregled kod Vašeg veterinara.

Uvek je dobra ideja da porazgovarate sa svojim veterinarom o gubitku apetita Vaše mačke. Vaš veterinar bi trebalo da bude u stanju da prepiše odgovarajuću dijetu koja odgovara potrebama Vaše mačke kao i da Vam predoči moguće medicinske probleme koji mogu izazvati gubitak apetita kod mačke. Takođe, ako je mačka iz odgajivačnice, dobro bi bilo da pitate samog odgajivača za savet o ishrani vašeg ljubimca.

 

2. Vlažna ishrana

Baš kao i ljudi, mačke biraju hranu prema ukusu i teksturi. Mnoge mačke će radije jesti namirnice sa visokim sadržajem vlage, osim ako su naučene samo na suvu hranu. Ako Vaša mačka nije zainteresovana za suvu hranu, pokušajte da joj date vlažnu hranu ili joj ponudite natopljenu suvu hranu.

 

  1. Zagrevanje hrane

Za mnoge mačiće koji su jeli toplo majčino mleko, hladna hrana može izgledati nepoznato i pritom će je odbijati. Zagrevanjem konzervirane hrane vašeg mačeta može pomoći u prelasku sa toplog mleka na samostalnu ishranu. Ovaj savet ne važi samo za mačiće. Mnoge odrasle mačke preferiraju zagrejanu hranu.

 

  1. Sok od tunjevine

U mačijoj ishrani su pre svega od velikog značaja proteini i aminokiseline. Dodavanjem soka od tune u mačiju hranu, doprineće joj intenzivniji miris  kao i zainteresovanošću mačke za samom hranom. Obratite pažnju da tuna bude u vodenom soku a ne u uljanom.

 

  1. Mačka jede kada je gladna.

Mnoge mačke koje žive samo u kući/stanu nemaju potrebu za velikim unosom hrane kako bi održale svoju telesnu težinu jer imaju nižu energetsku zahtevnost. Kod takvih mačaka, sama ishrana se treba odrediti prema obrocima, odnosno mački treba ponuditi hranu kada je gladna. Takvom ishranom možete izbeći odbijanje hrane. O rasporedu i količini hranjenja uvek se treba posavetovati sa odgajivačem ili svojim veterinarom.

 

  1. Maženje

Gotovo svaka mačka uživa u maženju svoga vlasnika. Dodatno maženje prilikom hranjenja svog ljubimca svakako će doprineti da vaša mačka više uživa u svom obroku.

 

  1. Model ponašanja

Ako imate više mačaka u svom domaćinstvu koje nisu izbirljive, to može pomoći kao idealan model kod izbirljive mačke. Potrebno je da sve mačke jedu u isto vreme jer mačke gledaju jedna drugu što može doprineti u rešavanju problema.

Pin It on Pinterest

Share This
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.