Dovođenje novog ljubimca u svoj dom i porodicu zahteva dugoročnu posvećenost vremena, energije i novca. Kupovina mačeta od odgovornog odgajivača je prvi korak i najbolji početak za uvođenje novog člana porodice u svoj dom.

Šta možete očekivati od odgovornog odgajivača?

Možete očekivati da vam odgovoran odgajivač garantuje da je vaša maca dobrog zdravlja, ali će vam takođe i sugerisati da posetite i svog veterinara kako bi i on pregledao macu u roku od nekoliko dana od preuzimanja, kako bi i on utvrdio da li je maca zdrava. Takođe će zahtevati od vas da mače bude kastrirano ili sterilisano u unapred dogovorenom životnom dobu. Neki odgajivači će to uraditi pre nego što predaju macu novom vlasniku. Tražiće od vas da potpišete kupoprodajni ugovor, koji će definisati i preneti obaveze na vas o daljoj brizi o mačetu. Na kraju, odgovoran odgajivač će se uvek interesovati za zdravlje vašeg mačeta i uvek vas podržati da mu se obratite kada imate bilo kakvo pitanje ili sumnju u vezi vašeg mačeta.

Kako možete prepoznati da li je vaše mače zdravo?

Uzmite macu u ruke. Trebala bi imati dobru mišićnu strukturu, čisto krzno i svetle, čiste oči. Mače ne bi trebalo da kašlje ili ima kijavicu. Oči trebaju biti bez mrlja a uši čiste i ružičaste iznutra. Ne bi smelo biti pečata bez dlake ili tragova suve i čudne kože. Proverite iza ušiju, u nižem delu leđa i na početku repa da li ima nečistoća od buva, koje liče na zrna crnog peska.

Kako mogu prepoznati da li je mače socijalizovano?

Igrajte se sa mačetom koristeći bezbedne igračkice, kao što su pero ili traka. Nakon perioda prilagođavanja, u kom su mačići oprezni prema strancima, mače bi trebalo da se opusti i bude prijateljski raspoloženo, aktivno i uvek spremno na igru. Mnogi vrlo prijateljski raspoloženi mačići će se radije igrati nego da budu držani; ipak nakon upoznavanja sa vama, mače će vam dozvoliti da ga držite, makar na kratko.

Kada mogu uzeti mače i dovesti ga u novi dom?

Većina odgovornih odgajivača će vam dozvoliti da odvedete mače u novi dom najranije sa 3 meseca starosti. Ovo je savršen period za prilagođavanje novom domu. Sa 3 meseca starosti mače je prestalo da sisa i počelo samo da se hrani, naučeno da koristi posip za mačke, najmanje dva puta vakcinisano protiv zaraznih bolesti, vakcinisano protiv besnila, obeleženo mikročipom i zavedeno u bazi veterinarske inspekcije i dobilo je pasoš sa evidencijom svih tretmana. Ne brinite, još će dugo nakon toga biti zabavno i simpatično i spremno za igru.

Da li ću dobiti „papire“ za macu?

Kada preuzimate vašu macu, dobićete pasoš sa evidencijom vakcinacije i zdravstvenih pregleda i potpisan kupoprodajni ugovor. Nakon što kastrirate/sterilišete vašu macu, i pošaljete potvrdu o tome odgajivaču, odgajivač će vam dati i rodovnik i prateće registracione dokumente. Takođe će vas uputiti i kako da macu registrujete u TICA pod svojim imenom, i na taj način budete njen vlasnik. Felinološko društvo FELIS SERBICA je član TICA asocijacije i izdaje međunarodno priznate rodovnike, koji uz transfer list i TICA registraciju čine kompletnu registracionu dokumentaciju vaše mačke.

Šta trebam uraditi nakon što dovedem macu kući?

Nakon što macu dovedete kući, potrudite se da pažljivo primenite sve instrukcije i savete koje vam je odgajivač dao. Proces prilagođavanja mace novom domu, novim ljudima i novom prostoru, može biti vrlo stresno za nju. Promena hrane, vode, posipa za mačke kao u samog prostora može prouzrokovati manja oboljenja, čak i kod zdravih mačaka.

Zašto mi odgajivač postavlja sva ova pitanja?

Nemojte se uvrediti kada vam odgajivač bude postavljao razna pitanja. Odgajivači ne žele da vas zbune ili zastraše; oni samo žele da nađu najbolji mogući dom za svako svoje mače.

Zašto kupiti macu od odgovornog odgajivača

Iako vam niko ne može garantovati da vaša maca neće nikad imati zdravstvenih problema, posvećenost odgovornom odgoju od strane odgovornog odgajivača će svakako povećati šansu vama da dobijete zdravo i prilagođeno mače.

Šta je sa problemom nekontrolisane populacije ljubimaca?

Odgovoran odgajivač je svakako svestan ogromnog broja neželjenih mačaka i mačića, i posvećeni su odgoju kvalitetnih rasnih mačaka a ne samo velikom broju mačića. Odgajati mačke koje ne ispunjavaju standarde rase doprinosi povećanju populacije i narušava kvalitet te rase. Nemojte misliti da ćete pokriti troškove vaše mace tako što ćete imati „samo jedno leglo“. Sterilišite vaše ljubimce!

Kako odlučiti koju rasu želim?

Posetite neku od izložbi mačaka u vašem kraju. Kalendar izložbi možete pronaći na zvaničnoj internet strani TICA asocijacije – www.tica.org. Na izložbi iskoristite priliku i porazgovarajte sa odgajivačima različitih rasa. Saznajte na koji način se održava krzno svake rase, njihove potrebe i karakteristike rasa. Knjige o mačkama, časopisi i internet su dobar izvor svih potrebnih informacija.

Ukoliko se ne možete odlučiti za rasu, ili su troškovi nabavke rasnog mačeta veći od planiranog budžeta, razmislite o usvajanju i udomljavanju mačke ili mačeta od nekog udruženja koje se time bavi. Tamo ima jako puno divnih i dobrih mačaka kojima je potreban novi dom. Takođe, ako želite da učestvujete na izložbama mačaka, TICA rado prihvata domaće mace da se takmiče u kategoriji domaćih mačaka.

Pitanja koja bi ste trebali postaviti odgajivaču

Koje su karakteristike ove rase?

Odgovoran odgajivač će vrlo rado sa vama diskutovati o karakteristikama svoje rase njenim posebnim potrebama.

Neke rase zahtevaju dodatnu pažnju oko održavanja krzna u odnosu na druge. Neke rase su vrlo aktivne a neke glasne. Druge mogu biti stidljive ili rezervisane. Nemojte se interesovati za karakteristike te rase, već i za lične osobine konkretne mace za koju se interesujete. Izaberite pravu rasu i mače koje odgovara vašem načinu života i vašem kaakteru.

Da li izdajete kupoprodajni ugovor kojim garantujete za zdravje mačeta?

Odgovoran odgajivač prodaje svoje mačiće isključivo uz potpisan kupoprodajni ugovor kojim garantuje da je vaša maca zdrava. Postarajte se da i vi i odgajivač pravilno razumete sve navedene stavke iz ugovora.

Za koje bolesti i stanja garantujete ugovorom?

Odgovoran odgajivač će vakcinisati mače najmanje dva puta protiv Panleukopenije, Calicivirus i Rinotrahitisa. Precizirajte tačno ko snosi odgovornost za stanja ili druge bolesti koje se mogu kasnije pojaviti.

Kako su mačići odgojeni?

Odgovoran odgajivač veoma pažljivo prati i vodi računa o podizanju zdravih mačića koji odlaze u nove domove, i uvek će rado podeliti svoje znanje sa vama.

Pin It on Pinterest

Share This